I see PINK everywhere

FOLLOW MY PERSONAL JOURNEY

Thailand 2018 -

rondreis zuiden

Avontuur. Voor het eerst alleen op reis. Wel georganiseerd en veilig. Maar toch. Alleen naar Schiphol. Alleen het vliegtuig in. Niet weten wie je zult treffen. Of je een klik hebt met de groep. Al is het maar één iemand waar je af en toe iets mee kunt drinken of ondernemen. Het blijft één groot vraagteken. Ik heb er echt heel veel zin in. Geen seconde heb ik spijt dat ik mezelf dit prachtige cadeau heb gegeven.

Het weekend voor mijn vertrek zit ik nog met mijn kinderen op de camping. Hoe dichter de datum van vertrek in de buurt komt, hoe meer ik nadenk over het missen van mijn kinderen. Ik hoop maar dat ik veel prachtige dingen zie en doe en dat ik geen tijd heb om ze te missen.

Eenmaal thuis heb ik nog een heel programma af te werken. Gelukkig kan ik de was delegeren aan mijn trouwe hulp in de huishouding. Zanussi draait zonder morren alle handdoeken, shirt en korte broekjes schoon. Een week kamperen brengt weer aardig wat vuile was met zich mee.

Hengelo - Bangkok 14-17 augustus 2018

Ik word wakker van het getik van de regen op mijn dakraam. Voorlopig was dit het laatste nachtje slapen in mijn eigen bed. Ik denk dat ik voorlopig nog geen bed ga treffen. Misschien over een uur of 36. De ochtend heb ik nog alle ruimte om uit te slapen en de laatste dingen te halen. Het is echt zover vandaag. Ik rits mijn tas dicht en draai nog een laatste wasje.

Dan brengen mijn ouders me naar het station in Hengelo. Het gaat echt gebeuren! Om 15:30 uur ben ik echt op weg naar Schiphol. Onderweg kom ik er vrij vlot achter dat Ajax vanavond moet voetballen. Ik deel de coupé met een groep voetbalfans die duidelijk zin hebben in de wedstrijd. Ik ben ruim op tijd op Schiphol. In de vertrekhal laat ik mijn bagage sealen, gewoon voor de zekerheid. Ik check in en ik ga lekker wat eten op Schiphol plaza. Ik vlieg met een grote Airbus 380 met Emirates eerst naar Dubai.

In het vliegtuig zit ik naast Micha en Jennifer. Zij gaan ook dezelfde rondreis maken in Thailand. In Dubai komen we nog meer mensen tegen die dezelfde reis gaan maken. Zo hebben we inmiddels acht mensen gespot. Het klikt in ieder geval wel goed met deze mensen. Dus daar maak ik me al direct geen zorgen meer over.

Na twee uur wachten en vertraging op Dubai vliegen we verder naar Bangkok. Tijdens de vlucht naar Bangkok hebben we al meer mensen op de korrel waarvan we denken dat ze dezelfde reis maken. Het duurt even voordat we uit het vliegtuig zijn. Daarna moeten we door de douane en de bagage halen. In de aankomsthal van de luchthaven van Bangkok worden we opgewacht door reisgids Omi. Het is inmiddels 21:00 uur. Iedereen is gaar en moe van de reis. Het is in Bangkok inmiddels woensdagavond.

We rijden met het complete gezelschap van 34 personen een half uur door Bangkok. Ons hotel zit midden in het financiële district van Bangkok. Ik besluit samen met Micha, Jennifer en Maxime uit gemakzucht mee te doen aan het welkomstdiner. Het is niet heel spectaculair, maar om 22:00 uur zijn de meeste restaurants al gesloten.

Ik heb een schitterende hotelkamer. Een zitkamer met grote hoekbank apart van de slaapkamer. Met een heerlijk riant bed voor mij helemaal alleen. De badkamer is een aandachtspuntje. Met de douchekop als grootste uitdaging:-)

16 augustus 2018

Vroeg opstaan om een boordevol programma in Bangkok af te werken. Eerst ontbijten in het hotel. Om 8 uur rijden we weg uit het hotel. We gaan fietsen met Co van Kessel tours. De route leidt ons door China town. We fietsen door smalle steegjes waar ik iedere twee meter iets anders ruik. Kruiden, fruit, vis, lichaamsgeur, uitlaatgassen, schoonmaakmiddelen of bloemen. Het is heel druk en kleurrijk. De steegjes waar we doorheen fietsen zijn zo smal dat je je niet kunt voorstellen dat hier dagelijks zoveel verkeer en beweging is. Eerst bezoeken we een Chinese winkel/tempel met allerlei altaren die vol liggen met offers. We fietsen weer verder door de smalle straatjes langs kraampjes, tempels en andere bijzondere gebouwen.

Onderweg bezoeken we een prachtige tempel met een hele grote Boeddha. We vouwen een Lotus bloem en offeren deze aan het altaar voor de Boeddha. Na een half uur fietsen we weer verder naar een pont om de rivier over te steken. We leveren de fietsen weer in en vertrekken naar het hotel. In de buurt van het hotel zoeken we een leuk tentje op voor de lunch. De middag wordt zeer zinvol besteed aan de rand van het zwembad.

‘s Avonds gaan we dineren in de hoogste toren van Bangkok. Het uitzicht is geweldig over de hele stad. Het is heel helder en we kunnen ver kijken. Geen regen zodat we ook buiten naar de lichtjes kunnen kijken op het draaiende platform.

17 augustus 2018

Vandaag gaan we weer vroeg op pad. Eerst gaan we vandaag een excursie doen en aan het einde van de middag gaan we naar het station om in de nachttrein te stappen. Om 7.00 uur worden we met z’n allen door de bus opgehaald om naar de trainmarket te gaan, net buiten Bangkok. Eerst lopen we over een grote, overdekte markt. Het is een grote, alledaagse markt waar alles te vinden is wat we overal zien in Thailand: vis, vlees, textiel, bloemen, souvenirs, speelgoed, schoenen. Iedere twee meter ruik je weer wat anders: specerijen, vis, bloemen. Aan de rand van de markt ligt het spoor. Wat we aantreffen is in één woord bizar. Langs de rails staan kraampjes en cafeetjes en zitten mensen met hun koopwaar. Ook op de rails liggen dozen en manden met eten, kleding en huishoudelijke artikelen. We zijn net op tijd voor de trein. Op het moment dat de trein aankomt, worden de luifels opgehaald en wordt het waar binnengezet. Vervolgens rijdt de trein toeterend stapvoet tussen de markt door. Als de trein voorbij is, gaan we smoothies drinken bij een cafeetje langs de rails. Daarna gaan we weer met de bus verder op pad. We worden naar een pier gebracht waar we met een longtailboot een tocht maken over een kanalenstelsel, de zogenaamde klongs. Daar ligt de floating market waar verkopers in hun bootjes hun waar verkopen. Ook worden er gerechten klaargemaakt in potten en pannen op de bootjes. We kunnen van alles kopen op de markt: souvenirs, foto’s, sjaals, eten, speelgoed, sjaals en bloemen.

We gaan lunchen bij een restaurant aan de Meklong rivier in Mayclay. Ik heb een heerlijke Pad Thai (gebakken platte noodles) gegeten. Daarna gaan met de bus terug naar Bangkok om op de nachttrein te stappen. We vertrekken om 17.00 uur, midden in de spits. In Bangkok rijden we nog langzaam. Vanuit de trein kunnen we de drukte goed bekijken. We zien veel dingen die we in Nederland niet zien langs het spoor. Dozen waar mensen in wonen, arena’s met vechthanen, kleine roeibootje in rioolpoelen.

Het is flink koud in de trein door de airco. Binnen een half uur heeft iedereen zich omgekleed in een meer Hollandse outfit. In de trein lopen verkopers met fruit en drankjes. Ze stappen ieder station in en uit. We kunnen gewoon a la carte eten bestellen. Na 20.00 uur worden alle zitjes omgebouwd tot bedden. Ik weet natuurlijk allang dat er van slapen voor mij helemaal niks terecht komt.

Khao Sok National Park 18-20 augustus 2018

Om 5.00 uur ’s ochtends komen we aan in Surat Thani. We stappen nog slaapdronken uit met onze bagage. Het is nog donker en de muggen zwermen om onze hoofden. Tegenover het station gaan we ontbijten. Ik krijg verse nasi met knoflook. Na het ontbijt rijden we verder met een tourbus naar het volgende hotel. We zijn in een hele andere omgeving terecht gekomen. Overal palmbomen, dichte begroeiing en heuvels. Het is prachtig om naar buiten te kijken. We gaan de komende drie nachten logeren in het Khao Sok National Park. Na twee uur rijden komen we bij de lodge aan. Het kleine en gezellige resort ligt aan de rivier. Omdat we zo vroeg zijn, gaat het inchecken niet zo vlot. We moeten wachten tot de kamers zijn schoongemaakt. Ik had verwacht dat het resort verder van de bewoonde wereld zou liggen, dieper in de jungle. Maar er zijn in de omgeving op loopafstand meerdere restaurantjes en winkeltjes. Ook hier krijg ik een mooie, ruime kamer met een groot bed.

Ik ben eigenlijk best moe van de heenreis, de slapeloze nacht in de trein en alle activiteiten in Bangkok. Na de lunch gaan we echter gewoon door met leuke dingen doen. We huren een opblaasbare band en storten ons in de stroming van de rivier. Met een groepje laten we ons langs de oevers van de rivier voeren. We zien de prachtige, tropische begroeiing langs de rivier Sok stroomt. We horen apen, we spotten slangen. Het is een onwijs leuke ervaring met een prachtig uitzicht. Stroomafwaarts worden we uit de rivier gehaald en met een busje weer terug naar de lodge gebracht.

’s Avonds spelen we gezellig een spelletje in de centrale ruimte bij de bar. Daarna schuiven we met de hele groep aan voor een barbecue buffet in de lodge. We eten en drinken gezellig. Na het eten brengt de reisgids de karaoke set in de zaal. Hij trapt zelf af. En nog een keer en nog een keer. Aarzelend neemt één van mijn reisgenoten de microfoon over. Daarna gaan we nog even salsa dansen.

19 augustus 2018

Ook vandaag staan we weer erg vroeg op. De minibusjes brengen ons om 8.30 uur naar de pier van het Chew Lan Lake. Dit is het grootste zoetwatermeer van Thailand. Het is verschrikkelijk slecht weer en het regent en waait heel hard. Iedereen trekt direct een poncho aan. Ik ben blij dat ik een poncho heb gekocht van iets betere kwaliteit. Ook ben ik blij dat ik een T-shirt en een iets dikkere korte broek aan heb. Want een jurkje was echt heel fris geweest.

Tijdens de boottocht slaat de regen hard in onze gezichten. We kunnen echt helemaal niks zien van de omgeving en het meer. Het zicht op het water is minimaal. We zijn allemaal zeiknat. De regen komt zelfs door de poncho’s heen. Als we aankomen bij het pad waar we de jungle in gaan, is het gelukkig al iets minder hard aan het regenen. We stappen van de boot af en gaan een modderig slingerpad op. Over een heuvel en dwars door de jungle. Het water komt in vieze stroompjes van de heuvel af. Overal muggen en bloedzuigers. Onderweg zien we apen, ruiken we olifantenpoep en zien we padden, mieren en vogels. Het pad slingert zo’n anderhalve kilometer door de begroeiing heen. Het eindigt bij een aantal hutjes die op het water zijn gebouwd. Hier stappen we op een aantal vlotten die ons naar een grot varen. Inmiddels is het droog geworden, maar niet minder glibberig. Het steile pad naar de grot is spekglad. Er is een gammele reling van bamboe die weinig houvast biedt. Gelukkig lukt het om niet te vallen. In de grot zijn prachtige stalagmieten en stalactieten. Kristallen versieren de rotsen in de grot. Op een paar reusachtige spinnen na is er weinig leven in de grot. We worden rondgeleid door een aantal lokale gidsen met lichtstaven. We gaan weer terug naar de vlotten en varen weer naar de houten huisjes. Daar nemen we weer het pad terug door de jungle. We gaan verder met de boot naar een restaurant om te lunchen. Het restaurant ligt in het water, midden op het meer. Het zijn een aantal houten huisjes waar ook kano’s en zwemvesten verhuurd worden. Vanuit het restaurant is het uitzicht prachtig over het hele meer. Gelukkig is het opgehouden met regenen, zodat we ook kunnen genieten van de omgeving. Tijdens de tocht terug zien we de begroeiing langs het meer. De wolken hangen spookachtig in de groene bomen en tussen de rotsen. De gids neemt ons mee langs bijzondere rotsformaties, bloeiende struiken en watervallen.

We moeten bij terugkomst nog een uur in de bus zitten. Als we terug zijn in het resort, kunnen we de modder lekker van ons afspoelen. Alles is smerig: bikini, pet, jas, tas. Ik ben blij dat ik een waterdichte tas heb gekocht, zodat mijn spulletjes nog redelijk droog zijn bij terugkomst. Als we terugkomen, blijkt de keuken van het restaurant dicht. We gaan gezellig met een groep uit eten bij een restaurant verderop.

20 augustus 2018

Wat fijn. De wekker gaat om 8.00 uur! Voor het ontbijt ontstaat er wat onrust in het resort. Er is een groepje apen bij het resort. Iedereen staat buiten te kijken. De apen zijn erg brutaal en ze maken binnen de kortste keren voedsel buit uit de kamers. Op hun gemak eten ze het gestolen fruit op in de bomen bij het resort. Een ander groepje heeft het karretje van de huishouding te pakken. Op de daken van de huisjes eten ze het toiletpapier en de blauwe toiletblokken op.

Na het ontbijt maken we een begeleide kajaktour over de rivier Sok. Vanaf de oever bij het resort kunnen we instappen. Het eerste stuk is hetzelfde als wat we gezien hebben met de opblaasbare banden. Ook nu zien we weer verschillende soorten slangen en heel veel mooie begroeiing. Op de rivier komen we op verschillende plekken stroomversnellingen tegen. Het is een ontzettend leuke tocht. Bij een brug stappen we helaas weer uit en worden we teruggebracht naar het resort.

’s Middags gaan we in groepjes van acht personen om de beurt olifanten wassen. De chauffeur laat ons eerst een uitzichtpunt zien waar we foto’s kunnen nemen van een dal in het National park. Het uitzicht is werkelijk heel erg mooi en omdat het zonnetje schijnt, kunnen we ver kijken. Dan rijden we langs een mooie waterval waar we even pootjebaden en foto’s kunnen maken. Daarna rijden we door naar het Elephant park. We mogen in koppels vier olifanten wassen en borstelen in de rivier. De olifanten genieten er duidelijk van. Na de wasbeurt voeren we de olifanten bamboe en bananen. Maar het blijft toch een beetje dubbel. We discussiëren er in de bus lustig op los. Zijn de olifanten zo opgegroeid? Zijn ze ‘gered’ uit een omgeving waar ze trucjes onder dwang moesten doen? We hebben in ieder geval wel allemaal geweigerd om op de olifanten te gaan zitten.

Bij terugkomst in het hotel frissen we ons allemaal weer lekker op. We sprayen ons weer goed in met anti-muggen spray. ’s Avonds gaan we weer lekker met een groepje uit eten in de buurt van het hotel.

Krabi 21-23 augustus

Ik ben alweer een week op vakantie en ik heb al zoveel dingen gezien. Het lijkt alsof ik hier al weken ben. Vandaag rijden we om 8.30 uur richting Krabi met de grote tourbus. Ik vind het jammer dat we nu al weggaan uit Khao Sok. Ik had nog wel een paar dagen in de jungle willen blijven. Het was in ieder geval een geweldige ervaring.

Onderweg stoppen we in Phang Nga Bay voor een excursie naar James Bond Island. We varen door de mangroven met een grote longtail boot door de baai. Gelukkig regent het niet en kunnen we genieten van de omgeving. We zien prachtige rotsformaties en grote vogels. James Bond Island is een grote souvenirkermis vol met toeristen. Het is lastig om een mooi en idyllisch plaatje te schieten, zonder heel erg veel mensen in je beeld. Zelfs in het laagseizoen is het er druk. Na een uurtje rondlopen gaan we terug naar de boot. We varen naar een drijvend dorp waar gevluchte Maleisische moslims zich hebben gevestigd zo’n dertig jaar geleden. Er staat zelfs een school en een moskee op het dorp. De restaurants zijn speciaal voor de toeristen. Na de lunch varen we terug naar de pier en rijden we met de bus verder naar Krabi. Rond 16.30 uur zijn we bij het nieuwe hotel. De omgeving van Krabi is in ieder geval erg mooi. We checken in bij een mooi hotel, het Deevana Krabi Resort, dat op een heuvel ligt. Mijn kamer is helemaal achterin het resort, dus ik moet in de benen om bij mijn kamer te komen. De kamers zijn schattig en hebben een prachtige en nieuwe badkamer. Het ademt een knusse sfeer uit en ik voel me direct thuis. In de poolbar is het happy hour en we gaan direct aan de cocktails. De wifi is super dus ik kan even facetimen met mijn kinderen, moeder en vriendinnetjes in Nederland. Na een duik in het zwembad frissen we ons op en gaan we met z’n allen uit eten in Krabi.

22 augustus 2018

Vandaag maken we weer een aantal uitstapjes. We beginnen weer vroeg en gaan naar de hot spring waterfalls. Tussen de wortels van de bomen verzamelt zich warm water. Het water wordt opgewarmd vanuit de aarde. Daar zijn we net voor de grote stroom toeristen. We kunnen nog in de baden zitten met zo’n dertig mensen. Na een half uur verschijnen de eerste grote groepen en gaan we snel verder naar de volgende attractie.

We rijden naar de Emerald Pool. Een zoetwaterbekken waar regenwater vanuit de kalksteenrotsen zich verzamelt. Hier kunnen we even afkoelen. Er zwemmen zelfs vissen in het bekken. Ook hier kunnen we ongeveer een half uur rustig zwemmen, voordat de grote groepen hier aankomen. We lopen terug over een aangelegd houten pad op palen. We hebben hier een mooi uitzicht op de poeltjes en stroompjes in het woud.

Na de lunch gaan we naar de Tiger Cave Temple. Dit is de hoogstgelegen tempel van Thailand. Er moet een trap met 1237 treden bedwongen worden om bij de gouden Boeddha te komen. We beginnen vol goede moed. De eerste treden lijken makkelijk te nemen. Maar als we drie keer gedraaid zijn, worden de treden hoger en hoger. Het is benauwd en al gauw loopt het zweet in straaltjes langs mijn buik en benen. Het is echt afzien en hard werken. Maar ik zal het halen. Ik zet gewoon door. Onderweg kunnen we al genieten van het steeds mooier wordende uitzicht over de bossen. Als we eenmaal boven zijn, begint het heel hard te regenen. Even afkoelen. De weg terug is heel erg stijl en we moeten onze aandacht er goed bij houden. Maar ik heb het gedaan. Het was afzien en aangezien ik het nu heb meegemaakt, hoeft het nooit meer.

Bij terugkomst in het hotel gaan we lekker met z’n allen afkoelen en zwemmen. Ook vandaag is het weer happy hour en we drinken extra veel cocktails. ’s Avonds gaan we weer lekker uit eten met z’n allen. Alle restaurants hebben voor ieder wat wils. Europese gerechten zoals pizza, pasta en hamburgers. Maar ook Thaise gerechten zoals Tom Yam, Pad Thai, gebakken rijst met vlees en vis en curries.

23 augustus 2018

Ik had thuis al besloten dat ik vanaf vandaag geen excursies meer zou gaan doen. De excursie van vandaag, een boot- en snorkeltocht naar de Phi Phi eilanden trekt met niet heel erg. Ik heb immers al eens voor de Thaise kust gedoken. Ik kan wat later ontbijten en ik zie dat het ontzettend slecht weer is. Ik heb geen spijt dat ik niet mee ben gegaan op excursie. Vandaag ga ik samen met Jennifer voor de winkeltjes langs de boulevard, een uitgebreide lunch en een heerlijke massage. Als we bij de boulevard aankomen, zien we een wilde zee met reusachtige golven die op het strand beuken. We hebben direct medelijden met de mensen die op de boot zitten naar de Phi Phi eilanden. Het regent nog steeds keihard en we gaan winkel in en winkel uit. We stoppen voor een kopje thee. Daarna gaan we weer verder met winkelen. Rond lunchtijd gaan we eerst voor een massage. We laten ons een heel uur lekker verwennen. Na de massage gaan we uitgebreid lunchen, zoals we dat iedere dag eigenlijk doen. We wandelen weer vrolijk verder winkel in en winkel uit. En we besluiten onze middag met een drankje bij een strandtentje. Als we terugkomen in het hotel is de groep met excursiegangers alweer terug. De tocht blijkt heel heftig geweest te zijn. Na een tijdje is iedereen weer bijgekomen en gaan we met z’n allen uit eten.

Phuket 24 - 28 augustus

Vandaag gaan we onderweg naar Phuket, onze laatste bestemming van deze rondreis. Hemelsbreed is Phuket 60 kilometer van Krabi vandaan. Maar we moeten helemaal om de baai heen rijden en zijn zo’n vijf uur onderweg. Inclusief lunch en bezoek aan een parelfabriek. We hadden verwacht dat we naar een parelkwekerij zouden gaan. Maar het blijkt een soort showroom te zijn waar we een verhaal horen over het ontstaan van parels. En daarna wordt het koopwaar aangeprezen.

We komen rond 14.30 uur aan bij het Kata Sea Breeze resort. Het is een enorm resort waar de kamers verdeeld zijn over vijf verschillende gebouwen. Het binnenterrein heeft meerdere zwembaden. Vanaf de receptie is het ver lopen naar het gebouw waar het restaurant is en naar mijn kamer. De kamers zijn gehorig, de wifi is slecht en ook hier is de badkamer vies en oud.

We gaan wat drinken bij het zwembad. ’s Avonds gaan we dineren met de groep bij Palm Square. We nemen afscheid van onze reisleider Omi. Hij gaat de volgende ochtend weer terug naar Bangkok, waar hij woont. Over twee dagen wacht de volgende groep alweer op hem voor een rondreis door het noorden van Thailand.

De dagen in Phuket zien er alle drie ongeveer hetzelfde uit. We liggen op het strand of bij het zwembad. Ik vind het geweldig om naar de woeste branding te kijken. De onderstroming is ontzettend sterk en de lifeguards zien we meerder keren in actie komen om mensen terug te halen naar de kust. De golven beuken op het strand en glijden soms onder onze strandbedjes door. We verlaten het strand voor een lunch om vervolgens terug te lopen naar het hotel of het zwembad.

Op zondagmiddag bezoeken we met de hele groep Phuket Old Town. Daar is een tempelcomplex en een markt. Daarna neemt onze taxichauffeur ons mee naar de nachtmarkt.

Op 28 augustus vertrekken we om 5.30 uur richting het vliegveld van Phuket. We vliegen van Phuket via Dubai naar Amsterdam. Om ongeveer 20.30 uur landen we weer op Schiphol. Ik mag nog zo’n twee uur in de trein zitten. Genoeg tijd om na te genieten en even terug te blikken op een fantastische tijd in Thailand. Voor herhaling vatbaar!